Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов

2024, България, 30 минути, документален

Режисьор: Елисавета Станчева, Ясен Харалампиев
Сценарий: Елисавета Станчева
Оператор: Ясен Харалампиев
С участието на: Лилия Големинова, Лаврен Петров, Анелия Димитрова, Вера Кирова, Силвия Томова
Продуцент: Лаврен Петров

Преди повече от осем десетилетия мистичният разказ за съдбата на една млада нестинарка вдъхновява композитора Марин Големинов. Той написва музика, която бързо му донася национална известност. През годините, с всяка следваща постановка, нестинарското хоро увлича в ритъма си все повече талантливи артисти. Във филма “Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов” ценните документални кадри от голямата среща на двамата творци са цветно допълнени от спомените на примабалерината Вера Кирова. През 1968 г. тя се вживява в трагичния образ на нестинарката Демна, а разказът ѝ във времето продължават примабалерините Силвия Томова и Анелия Димитрова.

И докато в Държавна опера Стара Загора се подготвя поредното представление на танцовата драма, наследниците на композитора и художника поглеждат към миналото, проследяват историята на “Нестинарка” и споделят неизвестни до момента архивни материали.

Документалният филм „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“ е третият филм на тандема Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев, който попада в официалните  селекция на редица международни фестивал.


Елисавета Станчева

Елисавета Станчева е изкуствовед, куратор на изложби, филмов сценарист и режисьор. Автор е на публикации, посветени на творчеството на редица български художници, а  последната ѝ книга е посветена на един от най-значимите гръцки художници на своето време – Йоргос Гунаропулос, роден в Созопол.

Елисавета е и сценарист и режисьор на документалните филми „Христо Берберов: Портрет на един художник“, „Йоргос Гунаропулос от Созопол“ и „Нестинарка: Ключовата среща между Марин Големинов и Цанко Лавренов“, всички завършени в сътрудничество с Ясен Харалампиев.

Ясен Харалампиев

Ясен Харалампиев е видео артист, допринесъл за създаването на множество местни и международни продукции. В допълнение към експертизата си в областта на специалните ефекти, той работи като режисьор и продуцент на документални филми. Неговите документални творби печелят национално признание и са прожектирани многократно в българските кина.