Фестивал

МАГДАЛЕНА РАЛЧЕВА

Скъпи приятели, 

Предстои ни 11-тото издание на МФФ“ Златната липа“, но трепетът с който работим по него не се е променил  както и стремежът ни към все по- задълбочено  и качествено представяне на европейското кино.  Безценно е, че имаме признанието и любовта на публиката  и именно към нея са насочени усилията ни –  да популяризираме стойностната кинематография на Европа и да представяме новия ѝ облик.  

Очарованието на всяка фестивална година е в селекцията  на филмите, която е различна и зависима единствено от творческата нагласа и светоусещането на  своите авторите.

 В настоящото издание ще покажем 50 ленти и наред с Нури Бигле Джейлан, Роман Полански и Франсоа Озон  ще направите своите филмови открития сред нови имена и вълнуващи истории.

 Фестивалът поставя силен акцент върху българското кино – игрално, документално и късометражно заради големият интерес към него. Очакват ни творчески срещи с кинематографисти, любими актьори и интересни културни съпътстващи събития.

Благодаря на Община Стара Загора, на Министерството на Културата и Националния Филмов Център за подкрепата и признанието! На всички европейски посолства и културни центрове за ползотворното сътрудничество през годините. 

Вярвам, че в петте фестивални дни ще празнуваме  европейското кино в гостоприемна и красива Стара Загора, защото какво е „Златната липа“ ако не любов към седмото изкуство!

Магдалена Ралчева,
директор на Международния филмов фестивал „Златната липа“


ЖИВКО ТОДОРОВ

Уважаеми старозагорци, уважаеми гости на Стара Загора, приятели на киното,

За 11- ти път имам щастието да посрещна заедно с Вас в нашия град Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“.

Днес за 11- ти път Стара Загора е подвластна на киното – на прекрасното европейско кино, на златните ленти, които ще превърнат киносалоните в храмове.

За 11-ти път вдъхновени и възторжени ще се потопим в нюансите на смисъла, на движението, на онова изумително чувство да слушаш с очите си, за да забравиш времето. „Златната липа“ не е просто кино фестивал, той е нашето огледало, в което ние можем да видим себе си и своите действия, надежди, сбъдвания, мисли, пътища.

Днес ние отново избираме киното, защото то е фотография, рисунка, музика, цвят, движение – всичко, което ни осмисля, сбъдва и омагьосва.

Пристъпвам към 11- тото кино преживяване с огромно вълнение. Очаква ни звездна програма, срещи с актьори, режисьори, сценаристи, които ще връхлетят в живота ни като пречистване.

Добре дошли в света на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“!

На добър час на златните киноленти 2024!

ЖИВКО ТОДОРОВ, Кмет на община Стара Загора


Стара Загора

Стара Загора е разположена в централната част на България. Със своите 160 500 жители, градът е сред най-големите в страната. Наричат го град на липите и правите улици, на поетите и художниците, град феникс, възкръснал от пепелищата, за да поеме по пътя на своето бъдеще.

Стара Загора е динамично развиващ се град, университетски център, с много научни и културни институти, с богато историческо минало и културно-историческото наследство, с история от осем хилядолетия. Град назоваван с много имена, всяко от които носи белега на различна епоха и свидетелства за неговата древност и значимост. От началото на II век, когато Марк Улпий Траян основава античната Августа Траяна, през средновековието с имената – Берое, Верея, Иринополис, Боруй, османското владичество – Ески Загра и българското Железник от средата на XIX в., до днешното Стара Загора. Историята на града и региона може да бъде проследена чрез богатите фондове на Регионалния исторически музей, музей „Неолитни жилища“, който представя най-добре запазените в Европа жилища от средата на VІ хил. пр. Хр., най-старите медни рудници открити до сега в Европа (края на V хил.пр.Хр.), Античния форум на Августа Траяна, Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора 1877 г.”, къща-музей „Гео Милев“, Градска художествена галерия, Музей на религиите.

Културният живот на Стара Загора се гради върху дълбоки традиции. Първата извънстолична опера е дала на света гласовете на Христина Морфова, Ана Томова-Синтова, Стефка Минева, а днес, една от най-значимите и разнолики оперни певици на нашето съвремие, Веселина Кацарова, разнася нейната певческа слава. Десетилетия наред спектаклите на драматичния и куклен театър са истински празници не само за старозагорци, но и за гостите на града. От Стара Загора започват емисиите и на първото извънстолично радио. Галериите, музеите, библиотеките и театрите са средища на богат и интензивен културен живот, истински духовни центрове, съхранили паметта на времето.

Голямото богатство на Стара Загора са и „зелените“ му улици, обширните паркове и градини. По инициатива на Митрополит Методий Кусев през далечната 1885 г. започва създаването на най – големия парк на града – „Аязмото, който с годините се превърна в една от най-известните и красиви старозагорски емблеми.

Близо до Стара Загора, в полите на Сърнена Средна гора, се намира известният курорт Старозагорски минерални бани, чиито лечебни извори са били използвани още от траките и древните римляни, свидетелство за което са откритите терми. В околностите му е и местността „Богородична стъпка” – природен феномен, посещаван целогодишно от много туристи и поклонници.