Мълчание с достойнство

2020, България, 60 минути, документален

Режисьор: Адела Пеева
Сценарий: Адела Пеева, Люсиена Крумова
Оператор: Емил Топузов
Реализиран с подкрепата на: ИА Национален филмов център и Програма „Култура“ на Столична община

Мълчание с достойнство е документален филм за живота и творчеството на известните български кинорежисьори – семейство Ирина Акташева и Христо Писков. Това е разказ за емблематичните им филми и за онези, чиято реализация бе спряна, за критериите, според които по времето на комунизма един филм е бил класифициран като „твърде опасен“, за механизмите на цензура, за упоритостта и творческото им оцеляване и за мълчанието, заредено с достойнство. Филмът разкрива неизвестни детайли от историята на българското кино и взаимоотношенията между политическия елит и интелигенцията по онова време.


Адела Пеева

Адела Пеева е родена на 23.01.1947 в гр. Разград. Завършила е висше образование в Академията за филм, радио и телевизия в гр. Белград, Сърбия, и средно – в Английската гимназия в гр. София.

До 1990 Адела Пеева работи като режисьор за телевизионни канали в бивша Югославия и като режисьор в Студия за документални филми „Време”, където реализира над 50 документални филма, а в Студио „Бояна” – игралния филм „Съседката“.

Филмография

2020 – Мълчание с достойнство
2017 – Да живее България
2014 – В търсене на Списаревски
2011 – Сънувам старци
2010 – Кметът

Фестивали и Награди

2020 – Златен Ритон – Награда на кинокритиката
2020 – Златен Ритон – Награда на Българска национална филмотека