Йоргос Гунаропулос от Созопол

2023, България, 27 минути, документален

Режисьор: Елисавета Станчева
Сценарий: Елисавета Станчева
Оператор: Ясен Харалампиев
Глас зад кадър: Тодор Георгиев
С участието на: Катерина Нези, Мария Гунаропулу, Деспина Гунаропулу, Радост Георгиева, Аспасия Порожанова
Продуцент: Ясен Харалампиев
Филмът е реализиран с подкрепата на: Евгени Станчев, Мария и Деспина Гунаропулу, Община Созопол

Йоргос Гунаропулос е един от най-значимите гръцки художници на своето време. Роден на брега на Черно море в Созопол, той напуска бащиния си дом в началото на ХХ век и никога повече не се завръща в него.

В търсене на собствените си корените, днес неговата правнучка за пръв път посещава морското градче. Но дали там все още живее светът от детството на художника?

Едно е сигурно – неговите спомени, изпълнен с таласъми, морски дракони, прозирни гори и силуети на нимфи, намират продължение в картините му. И докато в Художествената галерия на града се подготвя изложба с творби на Гунаропулос, през старите карти и книги за града, созополчани също пътуват във времето. Тази история е посветена на спомените и на ЙОРГОС ГУНАРОПУЛОС ОТ СОЗОПОЛ.


Елисавета Станчева

Елисавета Станчева е изкуствовед, куратор на изложби, филмов сценарист и режисьор. Автор е на публикации, посветени на творчеството на редица български художници, а  последната ѝ книга е посветена на един от най-значимите гръцки художници на своето време – Йоргос Гунаропулос, роден в Созопол. Елисавета Станчева е и сценарист и режисьор на документалните филми „Христо Берберов: Портрет на един художник“, „Йоргос Гунаропулос от Созопол“ и „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“.