16 години до лятото

Шотландия, 2015, документален, 82 мин.

Режисьор: Лу Маклоклан
Оператор: Лу Маклоклан
Музика: Марит Фолт, Рона Уилки, Айро
В ролите: Юсдийн Макай, Калъм Макай, Одри, Санди Като, Греъм Маан
Продуцент: Лорън Фокс

Синопсис: Юсдийн иска прошка. След 16 години затвор, той иска да се прибере у дома, за да се грижи за остарелия си баща. Но също така Юесдин иска да възстанови живота си. Сред изолираните планини „Хайленд“, които едновременно са дарба и проклятие, той започва трудния път към преоткриването си. Това, което следва е борба между традицията и „Хайленд“ идентичността, с тежестта на собственото му миналото. И точно, когато го намират неприятностите се появява и любовта на една безстрашна жена, чиято вяра в него я изкарва от усамотението и я кара да действа – и двамата са развълнувани от обещанието на ново начало.

Заснет в продължение на 4 години, филм, който започва като обикновен жест на доверие между баща и син, скоро се превръща в пътешествие Използвайки филмови техники, за да размие умишлено линията между приказката на сърцето и рационалната присъда на обществото, „16 години до лятото“ е хибрид между глава и сърце; между магичен реализъм и документална трагедия.

directors-photo
Кратка биография на режисьора: Лу Маклоклан прилага уникален и иновативен подход в правенето на документални филми. Нейните филми комбинират разказвателната сила на фикцията със спонтанността и свежестта на добрия документален филм. Тя е избрана за една от „Британци, които трябва да гледате“ на БАФТА наградите и печели няколко национални награди. „16 години до лятото“ е първият и пълнометражен филм.

Filmography:
2015 Director 16 YEARS TILL SUMMER – Feature/ 16 години до лятото – пълнометражен
2011 CARING FOR CALUM – Short / Да се грижиш за Калъм, късометражен
2007 MAKING IT – Short/ Правейки го, късометражен
2002 TO THE LAST WORD – Short / Към последния свят, късометражен
2002 SKY HIGH – Short / Sky High, късометражен

Awards and Nominations:
BAFTA Scotland Award 2014 – Nominated for Best Feature Film
Glasgow Film Festival 2016 – Nominated for Audience Award – Lou McLoughlan
Munich International Documentary Festival 2015 – Nominated for Viktor Award – Lou McLoughlan

Назад