Януари

2021, България, 110 минути, игрален

Режисьор: Андрей М. Паунов
Сценарий: Алекс Барет и Андрей М. Паунов
Оператор: Вашко Виана
Музика: Иво Паунов
В ролите: Самюел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Борис Чучков
Продуцент: Ваня Райнова, Жоао Матош, Елиз Андре, Донато Ротуно
Продуцентска компания: “Портокал”, в ко-продукция с Тератрем, Тарантула и БНТ

Насред нищото, двама мъже и една гарга са откъснати от света от снежна буря. Най-близкият град се намира от другата страна на гората. Човек трябва да прекоси гората, за да стигне до града, но това е лудост през зимата: пътят е снежен, може да се изгубиш и да замръзнеш, вълците са гладни и воят им се чува през цялата нощ …
Все пак рано тази сутрин Петър Моторов явно е впрегнал великолепната си шейна и да се е отправил към града. Никой не го е видял да тръгва, но падащият сняг все още не е заличил напълно дълбоките следи от шейната.
Но когато се връща шейната, Петър Моторов не е в нея. Всъщност няма никого: има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия. Къде е Петър Моторов и какво му се е случило?
Има само един начин да се разбере.АНДРЕЙ ПАУНОВ
Андрей Паунов е автор на документалната трилогия за абсурда на прехода, която включва “Георги и пеперудите” (Сребърен Вълк, Амстердам), “Проблемът с комарите и други истории” (46-та Седмица на критиката на международния фестивал в Кан) и “Момчето, което беше цар” (Торонто 2011). Последният му филм, “Да ходиш по вода” открива в Локарно през 2018 и се разпространява в цял свят. “Януари”, вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков” е игралният му дебют.

ФИЛМОГРАФИЯ
(2021) Януари
(2018) Да ходиш по вода
(2011) Момчето, което беше цар
(2009) Три сестри и Андрей
(2008) Проблемът с комарите и други истории
(2004) Георги и пеперудите

ФЕСТИВАЛИ, НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ
2021 – София Филм Фест, Златна роза, Tallinn Black Nights IFF

Назад