ЮРИЙ ДАЧЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ


Съвременният свят неусетно ни научи да общуваме с киното, без да забелязваме мястото, където това се случва. Гледаме филми върху компютрите и телефоните си, докато пътуваме в метрото, докато чакаме на летището, докато пием пиитето си… А когато филмът свърши, не търсим някого, с когото да споделим усещането си, даже изобщо не забелязваме имало ли е някой около нас или не. „Златната липа“ ни припомни, че след хубавия филм няма нищо по-хубаво от разговор за него. Върна едно забравено за някои и непознато за други усещане за споделено чувство от видяното на екрана. Даде на зрителите чувство за уют, което няма нищо общо с мекотата на седалката или точния градус на климатика в залата…Уютът на близостта с хора, вълнуващи се от киното. Нека се радваме на този уют. На филмовите предизвикателства и филмовите приятелства, намерили точното си място в един уютен филмов град.

Юрий Дачев е роден през 1963г в град Шумен. Завършва „Театрознание” във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” през 1986г. Специализира „История на театъра и театрална критика” в Университета във Флоренция, Италия.

Работи като драматург, режисьор и журналист Представител за България на Конгреса на писателите драматурзи от Югоизточна Европа, проведен в Наплион, Гърция. Селекционер за България на Биеналето в Бон. Участник в международен стаж за драматурзи, в Кралския театър, Лондон. Бил е заместник-министър на културата в ресорси театър, кино, музика и танц. Участник в Европейската среща на финансиращите организации в областта на сценичните изкуства, Лисабон.

Има множество награди и номинации – Най-добър театрален критик за сезон 92/93г. Награда на Министерство на културата за спектакъла „Праведните не закусват в петък“, Драматичен театър – Враца. Награда на САБ за най-добра пиеса – за „Пансион за кучета”. Награда за драматургия на Друмеви театрални празници „Нова българска драма“, Шумен и за „Вчерашни целувки“. Номинация за Икар от Съюза на артистите в България за драматургия на „Салон за плач“. Награда на Съюза на артистите в България за драматургия на „Портретът на Дориан / почтени убийства/”.

Автор е на 30 текста за театър и на осем книги. Работата му като киносценарист е свързана с игралните филми „Пансион за кучета“, „Пътуване към Йерусалим“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Българска рапсодия“, „Бартер“, „Старите кучета“, на телевизионните сериали „Бай Ганьо тръгна из Европа“, „Приключенията на един Арлекин“, „Магна Аура“, на много документални филми и няколко поредици. Дългогодишен драматург на столичния Малък градски театър, създател и водещ на седмичното предаване „Рецепта за култура“ по БНТ 2 и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Назад