Чума

2023, България, 102 минути, игрален, драма

Режисьор: Иван Владимиров
Сценарий: Боян Биолчев
Оператор: Румен Василев
В ролите: Свежен Младенов, Евелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева, Любомир Бъчваров
Продуцент: Мирамар Филм

Началото на 19 век. Чорбаджи Юрдан и синът му Йоно се завръщат от хаджилък и заварват чумата да върлува по българските земи. Пътят към дома е осеян с горящи села, разбойници, хаос и страх. А Йоно бърза за сватба. Неговата годеница Елица го чака – смела и вярна, тя предчувства опасността. Селяните са изгладнели и уплашени. Страхът за секунди може да се превърне в насилие.

Ще успеят ли любовта и жаждата за живот да надделеят над ужаса и безумството? Черната напаст ще извади най-лошото и най-доброто в човешката природа. Краят на това пътуване е толкова богат и внезапен, колкото и самият живот!  


Иван Владимиров

Иван Владимиров e завършил кино и телевизионна режисура в класа на проф. Георги Дюлгеров в НАТФИЗ. Първият му късометражен филм „Валсове и танга от село Бела Вода“ (2007) е селектиран на престижния кинофестивал в Локарно. Заедно с Валери Йорданов е сърежисьор на „Кецове“, който през 2011 печели Специалната награда на руските киноклубове от Московския кинофестивал и специалната награда на журито „Златна роза“. За последния си филм „Сцени от живота на една актриса“(2020) получава наградите за най-добър сценарий и режисура на фестивала „Златна роза“. Преподава драматургия и филмова режисура в ЮЗУ Благоевград.

Филмография

2023 – Чума
2020 – Сцени от живота на една актриса
2011 – Кецове