Флорентинска нощ

2022, България, 78 минути, анимационен

Режисьор: Сотир Гелев
Продуцент и художник: Пенко Гелев
Аниматор: Благой Димитров
Музика: Румен Бояджиев-син

Тема на филма „Флорентинска нощ“ е любовта и нейните проявления, понякога странни и необясними.
Максимилиан разказва на болната Мария за своето детство, когато се е влюбил в красива статуя. Загубата ѝ оказва влияние на целия му живот.
Часовникарят Филип е лишен от музикални способности, но се явява на състезание по музика, за да се ожени за своята любима. За да спечели, той изработва невиждана машина.
Историята е необичайна за традицията на българското анимационно кино. Драматургията е построена върху фабула, на пръв поглед по-подходяща за игрално кино. Сценарият е вдъхновен от текстове на Хайнрих Хайне и Жерар дьо Нервал.

Сотир Гелев
Сотир Гелев е роден през 1960 г. в Асеновград. Завършил е Училището за сценични изкуства в Пловдив. Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. Неговите поредици по книгите на Толкин „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“ допринасят за популяризирането на фентъзи литературата в България.
След 1991 г. Сотир работи в областта на графичния дизайн, телевизионната реклама, прави специални ефекти за няколко филма.

Филмография
2022-Флорентинска нощ
2003-Колобър
1999-Магьосници

Фестивали, Награди и Номинации
Голямата награда за български пълнометражен анимационен филм на 18-тия Световен фестивал на анимационния филм, Варна, 2022

Назад