Сухи треви

2023, Турция/Франция/Германия, 197 минути, игрален, драма

Режисьор: Нури Билге Джейлан
Сценарий: Акин Аксу, Ебру Джейлан, Нури Билге Джейлан
Оператор: Джевахир/Цевахир Шахин, Кюрсат Юрешин
В ролите: Дениз Челилоглу, Мерве Диздар, Мусаб Екичи
Продуцент: Медиха Дидем Тюремен

Самет, млад учител по рисуване, завършва четвъртата си година задължителна служба в отдалечено село в Анадола. След обрат на събитията, който той трудно може да разбере, той губи надеждите си да избяга от мрачния живот, в който изглежда е заседнал. Дали срещата му с Нурай, която самата е учител, ще му помогне да преодолее тревогата си?


Нури Билге Джейлан

Нури Билге Джейлан е роден на 26 януари 1959 г. в Истанбул. През 1976 г. започва да учи инженерна химия в Техническия университет в Истанбул, в контекста на силни студентски вълнения, бойкоти и политическа поляризация. През 1978 г. преминава курсове по електроинженерство в университета „Богазичи“. Там той развива силен интерес към образа, влизайки във фотографския клуб в университета. Това е и мястото, където той подхранва вкуса си към визуалните изкуства и класическата музика, с помощта на огромните ресурси на библиотекарите на факултета. Започва да ходи и на кино и да посещава прожекции във „Филмовото Общество“ на Инстанбул, което засилва любовта му към киното, родена години по-рано в тъмните стаи на Кинотеката в Истанбул.

Филмография

2023 – About Dry Grasses
2019 – Making of the Wild Pear Tree
2018 – The Wild Pear Tree
2016 – Uzun Sürmüs Bir Kis
2014 – Winter Sleep
2011 – Once Upon a Time in Anatolia

Фестивали и Награди

2024 – Lumiere Awards – Best International Coproduction
2023 – Cannes Film Festival – Best Actress (Merve Dizdar)
2023 – Chicago International Film Festival – Best Supporting Performance (Ece Bagci)
2023 – Turkish Film Critics Association (SIYAD) Awards – Best Film, Best Director, Best Actor (Deniz Celiloglu), Best Actress (Merve Dizdar), Best Supporting Actress (Ece Bagci)