СТЕВАН ФИЛИПОВИЧ


Стеван Филипович е режисьор, сценарист и преподавател. Първият игрален филм режисиран от него е „Шейтанов воин“ (2006). Той комбинира елементи от филмовите жанрове на 80-те и от съвременното кино, което допада на кинокритици и любители на киното. Филмът се излъчва на множество фестивали в Сърбия и по света, като печели Гран При във фестивала Гросман за фентъзи филми в Словения през 2006.

Следващият негов филм „Кожодерство“ (2010) е политическа драма относно едни от крайно десните хулигани в Сърбия и става хит по кината същата година. Печели две големи награди на сръбски фестивали и е излъчван на повече от 20 международни. Филмът става лице на кампанията срещу насилието и фашистките действия в Сърбия.

Стеван е също така редактор на филма на Мая Милош наречен „Клип“, който печели наградата Тигър от Филмовия фестивал в Ротердам през 2012. Стеван освен това е ко-сценарист с Миряна Каранович по филма „Добра жена“, който дебютира на престижния фестивал Сънданс.

„До мен“ е третият игрален филм, който той режисира. Той печели наградата Златна Арена за най-добър филм в международната програма. Неговият следващ филм е „Сърцето на мрака“ (копродукция между Сърбия-Франция-Белгия), като копродуцент е Жасмина Калей.
В момента Стеван също така разработва сценарии за филм наречен „Синьо съкровище“ с британския писател Бен Окрънт.

Стеван е бил част от международното жури на Пулския филмов фестивал през 2016.
Той също така е режисирал и епизоди от сръбския римейк на телевизионните серии „Спешно отделение“.

Стеван пише за сръбския политически портал Пешчаник („Пясъчник“) и вестник „Данас“.
Той притежава наградата на ежегодния конкурс на Коалицията срещу дискриминацията от 2012.
Стеван освен това има стаж като професор по редакторство и визуални ефекти в Академията по изкуствата в Белград.

Назад