Стара Загора

Стара Загора е разположена в централната част на България. Със своите 160 500 жители, градът е сред най-големите в страната. Наричат го град на липите и правите улици, на поетите и художниците, град феникс, възкръснал от пепелищата, за да поеме по пътя на своето бъдеще.

Стара Загора е динамично развиващ се град, университетски център, с много научни и културни институти, с богато историческо минало и културно-историческото наследство, с история от осем хилядолетия. Град назоваван с много имена, всяко от които носи белега на различна епоха и свидетелства за неговата древност и значимост. От началото на II век, когато Марк Улпий Траян основава античната Августа Траяна, през средновековието с имената – Берое, Верея, Иринополис, Боруй, османското владичество – Ески Загра и българското Железник от средата на XIX в., до днешното Стара Загора. Историята на града и региона може да бъде проследена чрез богатите фондове на Регионалния исторически музей, музей „Неолитни жилища“, който представя най-добре запазените в Европа жилища от средата на VІ хил. пр. Хр., най-старите медни рудници открити до сега в Европа (края на V хил.пр.Хр.), Античния форум на Августа Траяна, Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора 1877 г.”, къща-музей „Гео Милев“, Градска художествена галерия, Музей на религиите.

Културният живот на Стара Загора се гради върху дълбоки традиции. Първата извънстолична опера е дала на света гласовете на Христина Морфова, Ана Томова-Синтова, Стефка Минева, а днес, една от най-значимите и разнолики оперни певици на нашето съвремие, Веселина Кацарова, разнася нейната певческа слава. Десетилетия наред спектаклите на драматичния и куклен театър са истински празници не само за старозагорци, но и за гостите на града. От Стара Загора започват емисиите и на първото извънстолично радио. Галериите, музеите, библиотеките и театрите са средища на богат и интензивен културен живот, истински духовни центрове, съхранили паметта на времето.

Голямото богатство на Стара Загора са и „зелените“ му улици, обширните паркове и градини. По инициатива на Митрополит Методий Кусев през далечната 1885 г. започва създаването на най – големия парк на града – „Аязмото, който с годините се превърна в една от най-известните и красиви старозагорски емблеми.

Близо до Стара Загора, в полите на Сърнена Средна гора, се намира известният курорт Старозагорски минерални бани, чиито лечебни извори са били използвани още от траките и древните римляни, свидетелство за което са откритите терми. В околностите му е и местността „Богородична стъпка” – природен феномен, посещаван целогодишно от много туристи и поклонници.

Назад