СМОТАНЯЧКИ

2021, Латвия, 101 минути, игрален, комедия

Режисьор: Марта Елина Мартинсоне
Сценарий: Марта Елина Мартинсоне
Оператор: Айгарс Шермукшис
Музика: Рихардс Залупе
В ролите: София Рожкалне, Людмила Карпова, Катрина Дабминийце, Гуна Зарина, Дайга Кажоциня, Гертс Круминш, Имантс Страдс
Продуцент: Гунтис Тректерис
Продуцентска компания: „Его медия“

През 1999 година, с наближаването на новото хилядолетие, на три деветокласнички – Сармийте, Света и Катрина – им е омръзнало да ги тормозят и да им се присмиват в училище. Те решават да променят живота си и до прогимназиалния бал и да станат най-популярните момичета в училището.

Марта Елина Мартинсоне
Латвийската публицистка, сценаристка, театрална и филмова режисьорка Марта Елина Мартинсоне е родена през 1986 в Рига. Завършва Рижкия френски лицей и Факултета по история и философия на Латвийския университет, а след това учи във Факултета по история и теория на изкуството в Университета на Есекс. Завършва Латвийската академия по култура и получава магистърска степен по театрално изкуство. Изявява се като артист в редица латвийски театри и дебютира като режисьор на церемонията по връчването на Латвийските литературни награди през 2015 година. Съавтор на Сценарийте за филмите „1906“ и „Близо до теб“. Филмът „Близо до теб“ ѝ носи наградата „Гранд Кристапс“ за сценарий (съвместно с Алице Заринш). Премиерата на дебютния игрален фирм на Мартинсон – „Смотанячки“ – е през лятото на 2021 и получава десет номинации за наградата „Гранд Кристапс“.

ФИЛМОГРАФИЯ
(2021) „Смотанячки“
(2019) „1906“
(2019) „Близо до теб“

ФЕСТИВАЛИ, НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ
2021 – Латвийски национален филмов фестивал – Латвийска филмова награда

Назад