Слънчев удар

Русия, 2014, драма, 175 мин.

Режисьор: Никита Михалков
Сценарий: Владимир Мойсейенко, Никита Михалков
Оператор: Владислав Опелянтс
В ролите: Мартинш Калита, Виктория Соловьова, СергейСеров
Музика: Едуард Артемиев
Продукция: TriTe

Синопсис: Действието се развива във военнопленнически лагер през ноември 1920г. в Крим след евакуацията на Бялата армия, с няколко хиляди офицери изоставени на острова. Офицерите, не наясно с предстоящата си гибел, чакат съдбата им да бъде решена от войниците на Червената армия. Един от тях – неназован капитан е преследван от спомените на драматична и кратка романтична връзка, през 1907г., и се опитва да разбере как Руската империя се е разпаднала и кой е виновен затова. Неговите размишления приключват, когато всички бели войници.

nikita-mikhalkov
Кратка биография на режисьора: Никита Сергеевич Михалков е роден на 21 октомври, 1945 г. в Москва, СССР. Той е руски режисьор, актьор и председател на Съюза на руските кинематографисти. Михалков е роден във видното семейство Михалкови. Неговият прадядо е императорският управител на Ярославъл. Бащата на Никита, Сергей Михалков, е писател на детска литература и също така е известен с написването на текста на съветския национален химн. Майката на Никита Михалков – Наталия Петровна Кончаловская е също поет и дъщеря на известния художник Пьотър Петрович Кончаловски.

Awards and Nominations:
Czech Lions 2015 – Nominated for Best film, Best Director and Best Screenplay
Zlin International Film Festival for Children and Youth 2014 – Won Award of the City of Zlin; Won Children’s Jury Main Prize – Best Feature Film for Children; Nominated for Golden Slipper – Best Feature Film for Children

Назад