ПРАВИЛНИЯТ ХОД

2020, България, 5:50 мин. / Късометражен

Режисьор: Владимир Илиев
Сценарий: Владимир Илиев
Оператор: Владимир Илиев
В ролите: Доника Маринова, Екатерина Трифонова, Ивайла Анастасова, Изабел Цонева, Крум-Петър Кисьов, Магдалена Трифонова, Петър Радев, Преслава Чакалова, Станислав Чолаков

Филм в три действия, аналогични на шахматната игра – дебют, мителшпил и ендшпил. Разказва за начините, по които деца избират да водят своя живот и битката на игралното поле. Всеки от героите избира свой уникален, но твърде едностранчив подход, в който влага твърде много енергия. Филм, който поставя въпросите за цената на победата, за това кое е истинска победа и струва ли си да жертваме себе си в преследването на цел. Героинята, която играе за удоволствие, успява да покаже на своите връстници, че когато си позитивен и не вярваш сляпо на ‘готови рецепти’ е по-вероятно да постигнеш успехи и да завържеш приятелство. Други засегнати теми са дискриминацията и предразсъдъците.

ВЛАДИМИР ИЛИЕВ
Драматург, режисьор, монтажист и създател на видео ефекти от 10 години. Пише сценарии в различни жанрове. За известно време е бил на свободна практика и е създавал филми за национални телевизии.

ФИЛМОГРАФИЯ
2020 Стара Загора – история на 8000 години
2020 Правилният ход / Kъсометражен
2020 Сладки и опасни
2020 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

ФЕСТИВАЛИ, НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ
2020 – IX Международен фестивал за детско и юношеско медийно изкуство ‘Арлекин’ – статуетка за цялостно творчество
2020 – Кино фестивал ‘Детска Киномания’

Назад