Отмъстителката

2023, България, 77 минути, документален

Режисьор: Ралица Димитрова
Сценарий: Тони Николов
Оператор: Пламен Герасимов
С участието на: Елена Иванова, Боян Петров, Никола Стоянов, Ангелина Славова, Мариела Топалова, Сирма Кънчева, Радослав Радев, д-р Петко Кабакчиев, Едуард Хаджолян
Продуцент: „Б ПЛЮС ФИЛМ“
Копродуцент:  „СОНУС“, Държавна агенция „АРХИВИ“

Героиня или терористка? Филм за драматичната съдба на Мара Бунева. 

Как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество? Героиня, хладнокръвен убиец, вманиачена последователка на македонската кауза – толкова много определения за Мара Бунева, които дават откъслечна представа за тази малко позната жена. Филмът ще събере малкото факти и широко тиражираните легенди за живота ѝ, за да ни насочи към размисъл за терзанията на атентаторките и драматичните им съдби.


Ралица Димитрова

Родена на 7.06.1962 в София. Завършила кинорежисура във ВГИК -Москва. Работила като асистент режисьор в СИФ „Бояна“, режисьор в Студия за документални и научно-популярни филми „Време”, режисьор в Българската Национална телевизия. От 1999 г. работи като режисьор и сценарист на свободна практика.

Сценарист и режисьор на много документални и научно-популярни филми, детски и музикални телевизионни предавания и филми, корпоративни реклами и клипове. Автор на статии за различни вестници и списания; автор и режисьор на радио пиеси.

Филмите й са участвали на фестивали в България, Русия, Германия, Полша, Италия, Франция, Япония, Португалия, Литва, Армения, Испания, САЩ, Испания, Гърция, Косово, Македония, Индия, Сърбия и др.

Филмография

2023 – Отмъстителката
2020 – Балада за Галилей
2020 – Женски светове
2019 – Какъв цвят има този свят
2018 – Двата слона и тревата
2018 – Сага за попилените възможности
2017 – Сантиментална история
2017 – Чудо
2016 – Вяра за Иван, Хасан и другите
2016 – Яйцето