Нямо сърце

Дания, 2014, 98 мин.

Режисьор: Биле Аугуст
Сценарий: Кристиян Торпе
Оператор: Дирк Брюл
Музика: Анет Фокс
В ролите: Гита Нюрби, Мортен Грюнвалд, Паприка Стийн, Даника Кърчич, ЙенсАлбинус
Продуцент: Йеспър Мортхорст

Синопсис: Семейство от три поколения се събира за един уикенд, за да се сбогува с Естер – съпруга, майка, свекърва, баба и приятел, която страда от нелечима болест – амиотрофична латерална склероза. Тя, заедно с помощта на мъжа си Пол, е решила да се подложи на евтаназия след края на уикенда. Но, докато краят наближава, решението на майката става все по-трудно поносимо за двете и дъщери Хайди и Сане, а междувременно стар конфликт изплува на повърхността.

bille-august
Кратка биография на режисьора: Биле Аугуст е датски режисьор, носител на наградата Оскар. Роден е през 1948г. в Бреде, Дания. Завършва Foto- og Dokumentar skolen в Стокхолм, Швеция и Датският филмов колеж. Да пъти е носител на наградата „Златната палма“ на престижния кинофестивал в Кан за филма си „Pelle the Conqueror“ (1987) и филма „ The Best Intentions“ (1992). Аугуст е един от седемте режисьора спечелили „Златната палма“ два пъти.

Awards and Nominations:
Nominated for the 2015 Nordics Council Film Prize
Robert Festival 2015 – Won Robert Award for Best Supporting Actress /Danica Curcic/
Bodil Awards 2015 – Won Bodil for: Best Film, Best Supporting Actor /Pilou Asbaek/, Best Actress / Danica Curcic/, Best Screenplay

Назад