Незаконна майка

Австрия, 2011, документален, 95 мин.
Режисьор: Ед Мошиц
Сценарий: Ед Мошиц
Оператор: Сандра Мерсебургер
Продуцент: Араш Т. Риахи
Продукция: Girls Filmproduktion & Filmservices GmbH
Музика: Zdob si Zdub

Те дават всичките си спестявания на трафикантите и рискуват живота си по време на едно пътуване към Западна Европа: Аурика, Рая и Наташа, три майки от малко молдовско селце.
Те изоставят скромните си домове, разбитите пътища, порутените училища и безбройните изоставени къщи, за да работят като чистачки и болногледачки в Австрия или Италия. Тук животът е в нелегалност – трудна работа, без валидни документи, незащитени и без здравни осигуровки – разделени от децата и семействата им в продължение на години. Те изпращат на семействата си и малкото, което остава от трудно спечелените пари на Запад.
Желанието им за по – добро  бъдеще и по – добър живот има висока цена:  след всичките тези години връщането обратно изглежда различно, от това, което е планирано. След толкова дълго време далеч от вкъщи, децата са пораснали, а мъжете са се отчуждили. Социалната пропаст, която те се опитват да преодолеят, заплашва да разкъса семействата им за винаги. След като в крайна сметка никога не пристигат и не са приети на запад, те разбират, че са станали чужденци в собствената си родина.
”НЕЗАКОННА МАЙКА” описва седем години от живота на три жени. Камерата показва както радостните , така и най – трагичните моменти в живота им. Един филм за цената на мечтата за по – добър живот.

Назад