КОСТАДИН БОНЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ

КОСТАДИН БОНЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ

Светът на киното ни предлага безкрайни възможности. Всеки може да открие филма, който би искал да види. А посланията, които откриваме, независимо от нашите предпочитания, са универсални. Защото киното, като всяко друго изкуство, ни учи да различаваме доброто от злото. Аз съм щастлив, че мога да участвам във форум, който е фокусиран върху най – новото европейско кино. Защото това е киното, което освен че е създадено да ни развлича, поставя и въпроси, които вълнуват всеки един от нас. В най – добрите образци на Европейското кино ние можем да открием отговорите на своите съмнения.

Винаги съм казвал, че територията на киното прилича на огромно ловно поле. Европейското кино е много специална част от него. Тук са „ловували“ и най – големите американски режисьори – от Уди Алън и Скорсезе до Тарантино и Дейвид Финчър. Влиянието на европейски образци в техните филми е очевидно. Европейското кино е и територията, в която филмовият език най – отчетливо се променя. Достатъчно е да видим филмите на Ларс фон Триер, Александър Сокуров, или Бела Тар. Фестивалът „Златна липа“ е чудесна възможност да видим филмите, създадени в Европа през последните години.

Костадин Бонев

Прави своя дебют в документалното кино през 1984 година. Носител е на много национални и международни награди. Носител на „Златен Ритон“ за „Европолис – Градът на Делтата“ и „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“. Четири пъти носител на наградата за най – добър режисьор на Годишните награди на Съюза на българските филмови дейци и на Българската Филмова академия. Последният му филм „Потъването на Созопол“ има над десет международни награди, между които Наградата за най- добър филм на кинофестивалите в Ню Йорк и Делхи, Наградата за режисура в Лос Анжелис и Оксфорд, Мисисипи, Наградата за актьорски ансамбъл в Милано.

Назад