Мария Дуза


Мария Дуза е гръцки филмов режисьор и сценарист родена през 1961г. в Атина, Гърция. Изучава Византийска история и Средновековна Гръцка литература преди да започне обучението си по филмова режисура в NFTS, Англия. След завършването му се завръща в Гърция и работи върху създаването на късометражни филми, както и режисирането на стотици реклами.

През последните десет години тя се фокусира главно върху създаването на игрални и документални филми. Първият ù игрален филм “Дървото и люлката“ (2013), който е гръцко-сръбска копродукция, представя Гърция на много филмови фестивали по целият свят. Впоследствие тя работи по няколко документални филм, като някои от тях са “Thission Cinema of Athens”(2017), който е създаден специално за френската телевизия Cine+ и „Pantelis Kaliotsos – In the Writer’s Workshop“ (2018). През 2020 създава документалният филм „Liberation” за организацията за закрила на правата на животните ANIMA.

От 2008 до 2010 Мария Дуза работи по проекта ANSWER към Европейският изследователски център. През 2010 г. тя основава www.europeanscripts.net, интернет платформа за представяне и популяризиране на сценарии в Европа.

Назад