Магдалена Ралчева

Скъпи приятели,

Силата на киното е във възможността да ви отведе навсякъде през огън и вода, в други светове и измерения, да ни направи съпричастни на вълнуващи истории и човешки съдби.

За шеста поредна година вие ще имате възможност отново да пътувате в света на седмото изкуство с филмите на фестивала „Златната липа” и да гледате най-новите европейски ленти, както и да посещавате събитията от съпътстващата програма.

Богатата ни селекция от 50 филма от 23 държави е доказателство за това, че колкото и да напредват технологиите, доброто кино винаги си остава майсторски занаят, но най-ценното е, че вие, с вашия ескалиращ интерес, с високия си критерий и желанието си да гледате стойностно и различно кино допринесохте за утвърждаването на фестивала не само в България, но и в Европа.

Филмопроизводството е като реколтата с вино – всяка година е различно и това е истинската същност и богатство на кинофестивалите – да ни запознават с новите тенденции и авторския почерк на своите създатели. Никога досега фокусът на филмите от фестивалната ни програма не е бил толкова ясно и отчетливо контуриран и, разбира се, толкова интересен и многообразен, защото това е образът на Жената. Героините от филмите са ярки, по женски силни и по женски слаби, напредничави и търсещи, емоционални или хладно сдържани, борещи се за права и отстояващи своите интереси– те показват най-достоверно стрелките на нашето време и важните промени, които ги съпътстват и някак си не е чудно, че авторите са избрали именно чрез Жената да пресъздадат по най-искрения и автентичен начин своите истории на големия екран.

Отново Стара Загора – един от най-красивите и добре развиващи се икономически градове в страната ни е домакин на този кинофорум. Бих искала да изкажа своите благодарности на Община Стара Загора, която не само ни подкрепя, но създава едни от най – стабилните културни политики в България, на кмета на гр. Стара Загора- г-н Живко Тодоров за неговата отдаденост към киното и усилията му да наложи този фестивал на културната карта на Европа, на всички партньори, посолства, филмови и културни центрове за подкрепата и ползотворното сътрудничество!

Скъпи приятели, фестивалът е само пет дни, затова не пропускайте възможността да гледате най-новите европейски ленти- единствено и само в града на липите!

Магдалена Ралчева
Директор на МФФ „Златната липа“

Назад