Магдалена Ралчева

magi_1

Скъпи приятели,

Предстои четвъртото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа” и Стара Загора отново ще бъде достоен домакин на този очакван и жадуван кинофорум.

През изминалата една година Европа не бе пощадена, тя бе залята от бежанска вълна и разкъсана от бомбени атентати. Трагичните събития показаха за пореден път колко е крехък мирът и колко единни и сплотени трябва да бъдем, за да съхраним онова, което дедите ни са отвоювали с цената на живота си, и да ценим и обичаме онова, което имаме.

Въпросът, какво ще се случва отсега, съпътства всеки един от нас…

Селектирайки филмите за настоящото издание – толкова много, толкова различни като тематика и послание, носещи културната принадлежност на своите страни, си давам сметка колко е ценна възможността да бъдем част от това разнолико семейство.

Сега, когато Старата Европа е разлюлявана от несигурността за утрешния си ден, вярвам, че истинското упование винаги ще бъде изкуството и неговата непреходна сила.

И тази година най-новите европейски филми ни предоставят възможността да видим сладко- горчиви, вдъхновяващи и незабравими истории, героите им се лутат между живота и смъртта, между отчаянието, любовта и омразата, опитвайки се да намерят истината, а понякога и да я забравят…

По време на фестивала ще бъдат показани 47 ленти от 17 европейски държави, а богата съпътстваща програма и много гости ще допълват фестивалните дни.

Благодаря на Община Стара Загора, на всички спонсори, посолства и културни центрове в България и Европа, които всеотдайно ни подкрепят.

Скъпи приятели, нека петте фестивални дни се превърнат за Вас в едно приятно и вълнуващо пътешествие в света на киното!

Магдалена Ралчева

Директор

Международен филмов фестивал „Златната липа“

Назад