Магдалена Ралчева

magi_1

Скъпи приятели,

Предстоящото трето издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ е доказателство, че той започва да се утвърждава все по-осезателно на българската и европейска културна карта, и се превръща в традиция.

Вашето желание и нетърпение да гледате най-новите и вълнуващи ленти от Стария континент бяха основния ни коректив и стимул да подберем онези филми, които ще ви накарат да станете от удобния фотьойл у дома, да затворите лаптопа си или да спрете телевизора, за да бъдете съпричастни с историите, разказани от различни талантливи кинематографисти, но еднакво убедителни със своите послания и вълнуващи изобразителни решения.

По време на фестивала ще бъдат показани 34 филма от 16 европейски стани, придружени отново с наситена съпътстваща програма – представяне на книги, изложба, срещи и дискусии, като основен фокус е честването на 100 години българско кино.

Сигурна съм, че никой от вас няма да остане безразличен и ще бъде сериозно затруднен да направи своя избор сред всичките завладяващи филмови ленти, които за сетен път ще разкрият чувствителността, болезнения реализъм и богатството на европейското кино.

За мен и целия ни екип беше удоволствие и тази година да работим с Община Стара Загора, която от самото начало застана зад нас и всеотдайно ни подкрепя, за да може фестивала да бъде на необходимото европейско ниво, осъществявайки идеята за децентрализация на културния живот в България. Радвам се, че намерихме съмишленици и сред културната общественост на града, и това облекчи много нашата работа.

Бих искала да благодаря на всички посолства, културни институции и центрове в България и Европа, които бяха съпричастни и ни подкрепиха.
Благодаря и на всички спонсори, без чиято помощ реализацията на фестивала би била невъзможна.

Скъпи приятели, не правете други планове през фестивалните дни, защото удоволствието да се разхождаш сред аромата на разцъфнали липи, след като си гледал добро кино, е несравнимо!

Магдалена Ралчева

Директор

Международен филмов фестивал „Златната липа“

Назад