Магдалена Ралчева

magi_1

Скъпи приятели,

На прага сме на втория Международен филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа”.

Първото издание очерта ясно контурите на това събитие и потребността от него. Интересът и любопитството към европейското кино е провокиран. Парадоксалното е, че то е толкова близо до нас, а същевременно е не добре познато, затова и филмовата селекция, която направихме, беше много отговорна и затрудняваща.

Вярвам, че тя ще отговори на вашите очаквания, защото в предлаганите 33 ленти от 14 европейски държави има всичко онова от разноликото европейско филмово семейство, което го отличава от другите кинематографии – чувствителността и тънкия психологизъм, реализма и екзистенциалния поглед на неговите автори.

Достоен домакин на този фестивал е град Стара Загора, който от миналата година заяви своето гостоприемство и радушен прием.

За мен е важно, че града не просто прие съществуването му, а направи всичко възможно да го популяризира. През изминалите месеци работихме изключително ползотворно с Община Стара Загора и имахме подкрепата на старозагорската общественост, за да може в предстоящите дни да се любуваме на стойностно европейско кино и на прекрасна творческа атмосфера.

Предстоят пет наситени дни, в които ще можете не само да направите своя филмов маратон, но и да присъствате на интересни съпътстващи културни събития, тематични дискусии, срещи с любими актьори и кинематографисти.

Благодаря на Община Стара Загора, на всички спонсори, дипломатически представителства, културни институции и центрове, продуценти и съмишленици, които ни подкрепиха, за да се превърне „Златната липа” отново в своеобразен празник на киното!

Магдалена Ралчева
Директор
Международен филмов фестивал „Златната липа“

Назад