Магдалена Ралчева

Скъпи приятели,

Тази година празнуваме 10 години от създаването на международния кинофестивал „Златната липа“. Това са
10 години ново европейско кино в Стара Загора!

Те изминаха неусетно, а през това време той се утвърди като едно от най-значимите културни събития в България. Успя да се наложи със свой собствен почерк, да представи богатството и многообразието на киното от Стария континент, да събере талантливи кинематографисти от цяла Европа, да открие нови приятели и съмишленици, а най- важното е, че спечели любовта на своята публика. Намирам, че това е безценно – да успееш да запалиш искрата на изкуството и да вървиш по този мултикултурен мост през вълнуващия свят на киното, защото всяка година в края на май градът на липите е кино.
Безценна е възможността за свободен достъп до прецизната и богата филмова селекция през петте фестивални дни, което е един духовен и културен подарък за обществеността и запазена марка на фестивала.

Благодаря на кмета на Ст. Загора, г-н Живко Тодоров, за отдадеността и всеотдайността му през изминалите години фестивалът „Златната липа“ да бъде поставен на културната карта на Европа и на Община Стара Загора за изключителната подкрепа.

Благодаря на Министерството на Културата и на Националния Филмов Център, на всички посолства, културни центрове, спонсори и съмишленици за подкрепата и съпричастността!

Нека в навечерието на 10 – тото издание на кинофестивала си пожелаем още дълги години да имаме привилегията и удоволствието да гледаме хубаво европейско кино в гостоприемната Стара Загора!

Магдалена Ралчева,
директор на Международния филмов фестивал „Златната липа“

Назад