Магдалена Ралчева

Скъпи приятели,

Отново сме заедно след едногодишна пауза. Със сигурност ковид пандемията продължава да бъде изключително тежко изпитание за всички ни и факта, че Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ се реализира пак показва, че града домакин Стара Загора има потребност, воля и желание тази културна традиция да продължава, въпреки сложната ситуация и трудностите, които съпътстват едно такова събитие.

Осмото издание на фестивала ще представи 40 филма от 16 европейски държави, създадени през последните две години, които ще ни направят съпричастни на актуалните теми, които вълнуват и провокират кинематографистите днес.

Това, което най-ярко се откроява в кинолентите тази година е различността около нас- как се справяме с нея и дали имаме чисто човешкия потенциал да я приемем такава каквато е.

Отново ще имате възможност да видите солидна селекция от най- новите български игрални и документални ленти, да се срещнете и разговаряте със създателите им.

Бих искала да благодаря на Община Стара Загора и нейния кмет – г-н Живко Тодоров за доверието, всеотдайността и подкрепата.

Благодаря на всички посолства, филмови и културни центрове, на всички спонсори и съмишленици без които реализацията на фестивала би била невъзможна.

Скъпи приятели, срещите ни в залите на Операта и Библиотеката със сигурност ще бъдат различни, но въпреки маските и дистанцията големият екран ще бъде този който ще ни свързва емоционално и духовно. Не забравяйте, че вие сте тези, които правят истинския празник на киното в тези пет фестивални дни!

Магдалена Ралчева
Директор на МФФ „Златната липа“

Назад