Магдалена Ралчева

Скъпи приятели,

Отново е юни и отново ароматът на липи в гостоприемният град Стара Загора ни събират за седми път на фестивала, станал негова емблема – „Златната липа”. Знаем, че тези най-важни години, съответстващи на израстването на едно дете, дадоха стабилност, надграждане и устойчивост на този кинофорум, който с любов и търпение се превърна в жадуван културен празник за града и кинообщността в България и Европа.

В изключителната филмова селекция ще имате възможност да видите 54 филма от 26 европейски страни, създадени през последните две години.
Привилегия е, че всяка година имаме възможността да следим развитието на различните кинематографии както и последните новости и тенденции при независимото кино. На фокус в това издание е Мъжът-колоритен, мрачен, неустоим, силен или раним, той търси своя начин да се справи с живота, с неочаквано връхлетелите го проблеми, с предизвикателствата, амбициите или просто да осъзнае неспособността си да се пригоди към света, в който живее.
Вярвам, че отново залите на Операта и Регионалната библиотека ще бъдат пълни с Вас, зрителите, които заедно искат да съпреживеят вълнуващите истории на талантливите европейски режисьори.

Очакват Ви и много интересни срещи с български и европейски кинематографисти, които ще представят своите ленти, затова не пропускайте да присъствате на тях!
Бих искала да благодаря на Община Стара Загора и кмета г-н Живко Тодоров за това, че осъзнавайки значимостта на фестивала „Златната липа”, го припознаха като свой и дадоха възможността и привилегията на жителите на този прекрасен град да се радват на истински културен празник!
Благодаря на всички наши партньори, на посолствата и културните центрове в страната и чужбина, които неизменно и всеотдайно ни подкрепят!
Скъпи приятели, нека вдигнем глави от телефоните и телевизионните екрани и се отдадем на изкуството, чиято магическа сила ни приютява винаги в тъмния салон, за да ни зареди емоционално и пренесе в други светове.

Желая Ви пет незабравими дни с филмите на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“!

Магдалена Ралчева
Директор на МФФ „Златната липа“

Назад