Лазар

Македония, 2015, трилър, 110 мин.

Режисьр: Светозар Ристовски
Сценарий: Светозар Ристовски
Оператор: Деян Дименски
В ролите: Ведран Живолич, Деян Лилич, Наташа Петрович, Горан Навойеч
Музика: Томас Кантелинен
Продуцент: Светозар Ристовски, Игор Нола, Галина Тонева

Синопсис: Днешна Македония. Лазар работи като „примамка“, разсейвайки полицията и надзирава прехода на нелегални имигранти през границата със ЕС. Интелигентен и предпазлив той живее под покровителството на местния мафиот и успява да издържа семейството си с парите, които изкарва от трафика на хора. Влюбва се в млада студентка, чужда на неговия свят и започва да се замисля за промяна в живота си. Лазар неохотно въвлича зет си, Тони, който се присъединява към трафикантската банда. Една нощ, Тони е виновен за удавянето на един от имигрантите и Лазар, на когото се е обадил за помощ, е принуден да вземе невъзможно решение.

svetozar-ristovski
Кратка биография на режисьора: Светозар Ристовски е роден във Велес (Република Македония) през 1972г. Завършва филмова и телевизионна режисура в университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие.

Режисирал е документален, игрален и телевизионен филм:
2001 „Щастието от живота“ – док.
2004 „Мираж“ – игрален
2009 „Скъпи г-н Гейси“ – ТВ. Филм

През 2014г., Светозар ко-продуцира хърватския филм „Това са правилата“ от Огнян Свиличич, който е награден с награда за най-добър актьор в Orrizzonti състезанието на международния филмов фестивал във Венеция, следвайки дълга и успешна фестивална кариера.

Festivals:
International Film Festival FEBIOFEST, Prague, Czech Republic, 2016
Festival of Tolerance – JFF Zagreb, 2016
Brussels International Film Festival, Belgium, 2016
Sofia International Film Festival, 2016

Назад