КАРТ БЛАНШ

Полша, 2015, драма, 107мин.

Режисьр: Яцек Люсински
Сценарий: Яцек Люсински
Оператор: Витолд Плученник
В ролите: Анджей Хира, Уршула Грабовска, Аркадиуш Якубик, Елиза Рицембел, Дорота Колак,Войчех Пшоняк
Композитор: Павел Люцевич
Продуцент: Лешек Бодзак

Синопсис: Вдъхновен от невероятна истинска история, „Карт бланш“ е история за уважаван гимназиален учител, който крие постепенното си ослепяване от всички около него – от приятелите, семейството, учениците си и началниците. Медицинската диагноза оставя малко надежда. Заради генетично заболяване Каспър застава срещу реалната възможност от постоянна слепота. Първоначално съкрушен, той решава да скрие здравословните си проблеми, за да изпълни учителския си дълг и да помогне на учениците си с края на училищните изпити. Мачией Биалек, истинският Каспър, все още преподава в Люблин гимназията и е високо уважаван и обичан от своите ученици.

director
Кратка биография на режисьора: Яцек Люсински е роден през 1969 г. в Пабянице, Полша. Завършва кинематография и телевизионна продукция във филмовото училище в Лодц.
Член е на Съюза на полските филмови дейци. Той е режисьор, сценарист и също така пише песни. Портфолиото му включва адаптации за театър, реклами и документални филми. Дебютният му пълнометражен филм „The Pixels” (2009)е финалист в Script Pro 2012 – най-престижният конкурс за сценарий в Полша. „Carte blanche” е вторият пълнометражен филм на режисьора.

Awardsand Nominations:
Shanghai International Film Festival 2015 – Won Jury Grand Prix – Jacek Lusinski (director)
Sao Paolo International Film Festival 2015 – Won International Jury Award – Honorable Mention
Nominated – International Jury Award – Best Feature film

Назад