ИЛИЯН ДЖЕВЕЛЕКОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ


Роден е през 1966 г. в град Пловдив. Учи психология в Софийския университет и завършва Кино и ТВ режисура в НАТФИЗ. Като студент, между 1992г. и 1994г. е един от режисьорите на култовото ТВ шоу „Ку-ку“, а от 1994 г. до 2000 г. e продуцент и режисьор в компанията „Ку-ку филм“.

През 2001 г. Илиян Джевелеков основава „Мирамар филм“ заедно с Матей Константинов и Георги Димитров. През 2008 г. филмът „Дзифт“ на режисьора Явор Гърдев, продуциран от компанията, получава наградата сребърен „Св. Георги“ на Московския Международен Фестивал, след което участва на редица международни фестивали и се продава успешно в множество държави.

Илиян Джевелеков е режисьор и продуцент на над сто телевизионни реклами и няколко документални филма: „Етиопия – 13 месеца слънце“ (2004), „Перу – непознатата земя на инките“ (2006), „Куба е музика“ (2009).

През 2011 г. режисьорският му дебют в игралното кино, „LOVE.NET”, се превръща в най-гледания филм в българските кина за годината с над 215 000 зрители и се нарежда в първата десетка на най-касовите филми, разпространени в България след 1989г. Международната му премиера се състои на Московския Международен Кинофестивал, a по-късно влиза и в състезателните програми на фестивалите в Братислава, Бахамите, Кипър и др. Филмът е отличен с награди на филмовия фестивал „Златна роза” и на Българаската Филмова Академия, сред които e и наградата за Най-добър Режисьор.

Вторият му игрален филм, „Вездесъщият“, също като „LOVE.NET”, е базиран на негова оригинална идея. Филмът излиза през 2017 година и се радва на зрителски успех както и на най-голямата награда за български филм „Златна роза“ от кинофестивала във Варна. Филмът печели и редица други награди и е българското предложение за „Оскар“ за 2019 г.

Назад