ИДЕАЛИСТЪТ

Дания, 2015, трилър, 114 мин.

Режисьор: Кристина Розендал
Screenplay: Кристина Розендал, Саймън Пастернак, Биргите Стермосе, Ларс К. Андерсън
Оператор: Лауст Триер Мьорк
В ролите: Питър Плагборг, Томас Бо Ларсен, Сьорен Малинг, Йенс Албинус
Музика: Йонас Стрък
Продуцент: Ан Мандруп

Синопсис: 21 януари 1968 – Американски бомбардировач B-52, който носи ядрени бойни глави току-що е катастрофирал на полярния лед близо до американска въздушна база в контролирания от датчаните Тюл, Гренландия. Няколко дни по-късно отговорните правителства класифицират катастрофата като „счупена стрела“ (ядрен инцидент) и обявяват, че ситуацията е под контрол. Няма причина за притеснение във връзка с радиоактивно замърсяване или нарушение на суверенитета на ядрената политика за чуждестранните сили. Стотици работници от Тюл се захващат за работа, помагайки в гигантското почистване. След осем месеца всички следи от катастрофиралият самолет и замърсеният с плутоний сняг са изчезнали.

Случаят е закрит. 18 години по-късно, отразявайки историята за компенсацията на местните работници репортерът Пол Брик изведнъж се натъква на подозрителни обстоятелства свързани с покрития инцидент от 1968 година. Явно пълната и истинска история за катастрофата лежи добре защитена дълбоко под ледовете на прилива Тюл и дълбоко в класифицираните архиви на Щатите.

Кратка биография на режисьора: Кристина Розендал е родена през 1971 г. в Дания. Тя е режисьор и сценарист, известна с „Идеалистът” (2015), „Тройно предизвикателство” (2006) и „Астролог” (2002)

Awards and Nominations:
Bodil Awards 2016 – Won Special Award; Nominated – Bodil for Best Actor – Peter Plaugborg
Robert Festival 2016 – Won Robert Award for Best Sound; Nominated – Audience Award

Назад