Запази си усмивката

Грузия/Франция/Люксембург, 2012, драма, 91 мин.
Режисьор: Русудан Чкония
Сценарий: Русудан Чкония
Оператор: Константине Миндиа Есадзе
Музика: Паата Годзиашвили
В ролите: Иа Сукхиташвили (Гванца), Гиа Ройнишвили (Отар), Олга Баблуани (Елене), Тамуна Букхникашвили (Ирина), Нана Шониа (Инга), Шорена Бегашвили (Бая), Мака Чичуа 
Продукция: Nikê Studio Ex Nihilo

Приветстван като филм с най – добър сценарий и подкрепен от Грузинския филмов център, „ЗАПАЗИ СИ УСМИВКАТА” е сериозен дебют на Русудан Чкония.
Трагикомичен разказ за един конкурс за красота, в който са включени подкатегории като „най – добър готвач”, „супер майка” и други етикети за категоризиране на жените, чиято кулминация прераства в едно състезание по талант, в което „лошите момичета” нямат място. Майките със три или повече деца участват в състезанието и се борят за голямата награда (не само за грузинския стандарт) от $25,000 и един апартамент.
Историята се върти около десет жени, които произлизат от много различни среди и са напълно различни личности. Всяка от тях има свои собствени причини, за да се включи в този цирк, с изключение на една спретната красавица, чийто съпруг е главен спонсор на конкурса. Тя не отговаря на критериите и няма намерение да върви по този път, но просто няма какво друго да направи. Но в конкурсите за красота всичко е възможно. Мъжете, които виждаме са „свине”, просто някой изглеждат сладки само на пръв поглед.
Нищо не се получава както трябва. Принципите се менят, а унижението трябва да се преглътне. Това е забавно, но има горчив вкус. Хуморът се превръща в трагедия и цялото шоу се срива.

Филмът е номиниран за Oскар за най–добър чуждоезиков филм.

Назад