Жалейка

България, 2016, драма, 92 мин.

Режисьор: Елиза Петкова
Сценарий: Елиза Петкова
Оператор: Констанц Шмит
Музика: Ханес Маргет
В ролите: Анна Манолова, Снежина Петрова, Михаил Стоянов, Мария Клечева, Стойко Иванов, Бояна Георгиева, Ася Попова, Мартон Наги
Продуценти: Светослав Драганов, Тим Оливър Шулц, Сесил Толу-Полоновски

Синопсис: Лора е 17-годишно момиче, което трябва да се справи със скръбта си от смъртта на своя баща. В малкото българско градче, където времето сякаш е спряло, семейството ѝ и местните хора очакват от нея да се остави на мъката си. От този момент тя трябва да носи само черно, да не слуша никаква музика и да следва различни траурни ритуали.Само че Лора иска да продължи да се наслаждава на младостта си, но желанието ѝ да живее нормален живот е пресечено от недоволството на другите, които я карат насила да играе ролята на сирак.

Eliza Petkova
Кратка биография на режисьора: Елиза Петкова е родена през 1983г. във Велико Търново. След като завършва магистратура по философия и модерен японски в университета „Хайнрих Хайне“ в Дюселдорф, тя снима филми в Берлин, като първоначално се фокусира върху документалното кино. През 2011г. започва да учи режисура в Немската филмова академия. Прави няколко филма, които са показани на различни фестивали. През 2015г. късометражният ѝ „Абсент“ е включен в селекцията „Cinéfondation“ на фестивала в Кан. Жалейка е първият ѝ пълнометражен филм.

Awards and Nominations:
66. Internationale Film festspiele Berlin
20thInternational Sofia Film Fest
56th ZLÍN FILM FESTIVAL – International Film Festival for Children and Youth
Special mention of the international Generation 14 plus Jury of the 66. Internationale Film festspiele Berlin 
Grand Prix for the best international movie at the 20th Sofia International Film Festival

Назад