ДАРЛИНГ

2017, Дания/Швеция, 101 мин. / игрален

Режисьор: Бригите Стермозе
Сценарий: Ким Фупс Окесон
Оператор: Марек Вайзер
Музика: Раул Пастор Медал, Ерик Книве Скодвин
В ролите: Даника Курчич, Густаф Скарсгард, Улрих Томсен, Астрид Граруп Елбо
Продуцент: Петер Албек Йенсен, Мари Гаде Денсен
Продукция: Центропа Ентъртеймънтс 3

Дарлинг е датска балерина, прочула се по цял свят. След дълго отсъствие от родината си, тя и съпругът й Франц се връщат в Кралския датски балет в Копенхаген, за да участват в класическата постановка „Жизел“. Тя трябва да играе главната роля, а хореографията е на Фарнц. По време на репетициите Дарлинг пада и се наранява сериозно. Колкото и да го отрича, прогнозата е ясна: тазът й е непоправимо разместен и тя няма да може да танцува повече. Животът й се сгромолясва, но Дарлинг не се предава толкова лесно. Тя решава да тренира своя заместничка – младата балерина Поли, която да се превърне в идеалната Жизел. Но когато вниманието се премества върху Поли, включително и това на Франц, емоционалното състояние на Дарлинг се влошава.


БРИГИТЕ СТЕРМОЗЕ
е датски режисьор, получава образованието си в САЩ, където живее 14 години. Нейните ранни късометражни филми печелят много награди, участвали са в програмата на престижни фестивали като Сънданс, Нови режисьори/Нови филми, Берлин, Ротердам и печелят два пъти номинация за най-добър късометражен филм на EFA както и награди в Берлин, Ротердам, МФФ Мелбърн, МФФ Стокхолм, Докуфест и наградата на Датската академия за Най-добър документален филм – „Без любов“. Нейният късометражен, дебютен филм „Стая 304“, e представен в конкурсната програма на МФФ Карлови Вари, където е награден за Най-добра оригинална песен.

ФИЛМОГРАФИЯ
2017 Дарлинг / Darling
2011 Стая 304 / Room 304
2009 Без любов / Out of Love / short
2006 Моята Дания / My Denmark

ФЕСТИВАЛИ & НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ
2018 Награда Бодил – Номинация Бодил – Най-добра актриса / Даника Курчич
2018 Фестивал Робърт – Номинация Робърт – Най-добра актриса / Даника Курчич – Най-добър монтаж / Андерс Албжерг Кристиянсен
2018 Награда Зулу – Номинация Зулу – Най-добра актриса / Даника Курчич

Назад