Втори шанс

Дания, 2014, драма, 105 мин

.

Режисьор: Сузане Биер
Сценарий: Андерс Томас Йенсен


Оператор: Майкъл Кийт Сниман


Музика: Еди Симонсен, Ан Дженсън


В ролите: Николай Костер – Уалду, Улрих Томсен, Николай Каас, Мария Боневие


Продуцент: Сисе Граум Йоргенсен


Синопсис: „Втори шанс“ е разтърстваща и въздействаща драма за истински хора, които са въвлечени в невероятни обстоятелства. Филм, който конфронтира нашите основни понятия за правилно и грешно и за тези от нас, които си мислят, че знаят каква е разликата. Филм, който ни кара да се замислим – кои сме ние, да си мислим, че сме по-добри от всички останали?
Андреас, обещаващ млад детектив, има на главата си доста проблеми. Вкъщи, той и съпругата му Ан, се борят с новородения си син, който не спира да плаче. Междувременно на работа, Андреас се опитва да обуздае наскоро разведения си приятел Саймън, който прекарва по-голямата част от времето си в стриптийз клубове. Един ден Андреас и Саймън са въвлечени в домашен скандал. Там те откриват Тристан, наркодилър и неговата приятелка Зане. Когато двамата детективи се намесват в караницата на двойката, те стават свидетели на шокиращ случай на липса на грижи.
Една нощ, се случва немислимото и малкото семейство на Андреас е поразено от внезапна трагедия. Когато Андреас вижда живота си разнищен, той прави избор, който довежда него самия и всички, които познава,допът на морален и етичен безпорядък. Докато Андреас размива границите между правилното и грешното, между справедливото и несправедливото, всичко вече зависи от хаотичния Саймън, който трябва да върне баланса.

susanne-bier
Кратка биография на режисьора: Сузане Биер е родена през 1960 г. в Копенхаген, Дания. Тя завършва Националния филмов колеж в Дания през 1987 г. Дипломният филм на Биер, „Блажените“, печели първа награда на филмовия училищен фестивал в Мюнхен. Дебютният пълнометражен филм на Сюзан, „Freud напуска дома“ (1990), получава голям международен успех, както и „Семейни въпроси“ (1993) и „Както никога преди“ (1995). „Отворени сърца“ (2002) е избран за филмовите фестивалите San Sebastian, Sundance и Toronto, а филмът „Братя“ (2004) е номиниран за 11 европейски награди на Академията. „В един по-добър свят“ (2010), печели Оскар за най-добър чуждоезичен филм.

Awards and Nominations:
Abu Dhabi Film Festival 2014 – Won Narrative Competition; Nominated for Black Pearl Award – Best Narrative Picture
San Sebastian International Film Festival 2014 – Won SIGNIS Award – Susanne Bier; Nominated for Golden Seashell – Best film
Les Arcs European Film Festival 2014 – Nominated Crystal Arrow

Назад