Воините от Севера

Дания, 2014, документален, 58 мин.

Режисьор: Сьорен Стийн Йесперсен
Сценариий: Ларс К. Андерсен, Сьорен Стийн Йесперсен
Оператор: Хенрик Ипсен
Музика: Мортен Свенструп
Продуцент: Хеле Фабер

Синопсис: В голяма тента в Могадишу, току-що завършилите лекари празнуват. Навсякъде има официално облечени хора. На първия ред, млад човек прави снимки. Той е там като журналист, който да отрази щастливото събитие. Никой в палатката не знае, че този млад журналист е Абди Рахман от Дания. Нито пък знаят, че след няколко секунди той ще се самовзриви, вземайки със себе си няколко млади лекари.

„Воините от Севера“ е актуален, поставящ на дневен ред филм, за радикализацията на младите хора. Филмът разказва историята на група млади сомалийци, които искат да се присъединят към ислямистката фундаменталистка терористична организация, Ал-Шабаб, за да станат бомбени самоубийци в Сомалия. Филмът изследва защо младите мъже в ранните си 20 решават да се запътят към тази ужасяваща съдба. Според един от източниците, „Сянката“, който решава да остане в Копенхаген, получаваме достъп до мисленето на потенциално ставащите терористи.

Jespersne
Кратка биография на режисьора: Сьорен Стийн Йесперсен е роден през 1962 г. в Копенхаген, Дания. Дипломира се през 1993 г. от Датското училище за медия и журналистика. Йесперсен има дългогодишен опит в журналистически документални телевизионни филми. Също така е продуцирал няколко документални филма, които включват: „Въглеродни мошеници“, (2013), „Невидимата клетка“ (2009), „69“ (2008) и Punk Royal (2006). „Воините от Севера“ е първият документален филм на Йесперсен като режисьор.

Awards and Nominations:
Student award. One World International Human Documentary Film Festival, Czech Republic.
Best Medium-Length Film. Hot Docs. Canada

Назад