ВЛЮБЕНИЯТ АЙФЕЛ

2021, Франция / Германия, 108 мин., игрален, биографина драма, исторически

Режисьор: Мартин Бурбулон
Сценарий: Карилин Бонгран (оригинален сценарий), Тома Бидеген и Натали Карте (адаптация)
Оператор: Матиас Букард
Музика: Александър Депла
В ролите: Ромен Дюри, Ема Маки, Пиер Дьоладоншон, Арман Буланже
Продуцент: Ванеса ван Зюйлен
Продуцентска компания: VVZ Productions, Pathé, Scope Pictures, a. o.

„Влюбеният Айфел“ проследява страстната връзка между инженера Айфел и Адриана Бурже, неговата детска любов. Правителството възлага на Айфел да проектира нещо грандиозно за Световното изложение в Париж през 1889 година, но Айфел предпочита да проектира метрото. Всичко внезапно се променя, когато Айфел среща тайнствена жена от миналото и в крайна сметка проектът за Айфеловата кула се ражда с разгръщането на тяхната любов.

Мартин Бурбулон
Мартин Бурбулон (род. 1979) е син на филмов продуцент и започва кариерата си като асистент режисьор на игрални филми, някои от които са продуцирани от баща му. Режисьорския си дебют прави през 2003 г. с късометражния филм „Мръсен шанс“ (Sale Hasard). Забележителна е неговата акуратност във визуалното изобразяване на исторически реалности, която се проявява във „Влюбения Айфел“, както и в адаптацията на „Тримата мускетари“, над която работи в момента и която ще излезе на екран през 2023г.

ФИЛМОГРАФИЯ
(2021) „Влюбеният Айфел“
(2016) Развод по френски
(2015) Тате или мама
(2005) Почивен ден (Une journée dehouf)
(2004) Мръсен шанс (Sale hasard)

ФЕСТИВАЛИ, НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ
2022 – Френски награди „Сезар“ – Номиниран в категориите: най-добър дизайн на костюми, най-добро оформление на продукция, най-добри визуални ефекти

Назад