Върхове и пропасти

2022, Унгария, 96 минути, Игрален, Драма

Режисьор: Шандор Чома
Оператор: Левенте Тот
Редактор: Даниел Мартон
Музика: Адам Балаш
В ролите: Пал Спаркс Емоке, Жолт Трил, Лайош Ото Хорват, Иван Феньо, Анна Фехер, Илдико Тот, Ерика Танко
Продуцент: Клаудия Сьомехи, Тамаш Иван Тополански
Продуцентска компания: JUNO11 Pictures
Копродуцент: Юдит Ромвалтер,

Базиран на трагичната смърт на Жолт Ерьос, изигран от Жолт Трил, най-успешният унгарски високопланинец (и първият унгарец, изкачил връх Еверест), Heights and Depths проследява последната експедиция на алпиниста, изкачването на Кангчендзьонга през 2013 г. Когато той успешно достига върха, но не оцелява при спускането, оставяйки жена си и двете си деца. Неговият партньор по катерене в тази експедиция, Питър Кис, пада от планината и също почива. Първоначално Ерос беше обявен за изчезнал, докато не беше обявено в предаване на живо, че се смята за мъртъв. Историята проследява пътуването на съпругата му Хилда Стерцер, изиграна от Емоке Пал, която представя портрет на скръб и траур. Тя трябва да намери собствената си идентичност, за да започне да полага основите на своя нов живот.

Шандор Чома
Режисьорът Шандор Чома, чиито късометражни филми включват Nothing Really Happened, Tabula Rasa и Casting, прави пълнометражния си дебют с Heights and Depths. Той разказва историята през призмата на съпругата на Ерос, Стерцер, която е била на много експедиции с покойния си съпруг и е била запозната с вечните опасности на планинското катерене. Трябва да се отбележи, че през 2010 г. кракът на Ерос беше ампутиран от предишен инцидент във Високите Татри и трябваше да се научи да ходи с протеза.

Чома говори с nemzetisport.hu за справянето със скръбта и смъртта. „Скръбта все още е табу в нашата култура, със сравнително малко филмови и литературни обработки. Намирам комуникацията за това за много важна и създаваща стойност. Това е събитие, с което всеки се сблъсква няколко пъти в живота си, но ние не сме в състояние да реагираме адекватно нито отвътре, нито отвън“, каза той. „Преди това бях силно повлиян от романа на Шандор Марай „Мирът в Итака“, в който Марай описва героя Одисей от гледна точка на съпругата му Пенелопа и др.. Пенелопа трябваше да чака съпруга си дълги години, докато той отиде на война, а след това, поради някакво вътрешно безпокойство, той отплава. Бях изненадан колко завладяваща може да бъде гледната точка на тези, които са осъдени да чакат, или от човешката драма зад безпомощността да гледаш смъртта на любим човек.“
В крайна сметка Стерцер трябва да се примири с новата си роля на вдовица и самотна майка, отглеждаща две деца. През обектива на Чома разбираме, че за да излезе от мрака на скръбта, тя трябва да изкачи собствената си метафорична планина.

Филмография
2022-Heights and Depts
2019-Casting
2016-Tabula rasa
2014-A telep

ФЕСТИВАЛИ, НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ
2022 – Cinefest – Miskolc International Film Festival

Назад