Вибрации от душевността

2022, България, 54 минути, документален

Режисьор: Валентина Фиданова-Коларова
Сценарий: проф. Христо Баларев, Валентина Фиданова-Коларова
Оператор: Мартин Димитров
С участието на: Проф. Христо Баларев – син, Д-р Стефанка Стомонякова, Ружа Маринска- изкуствовед, Д-р Надежда Тенева, ст.н.с.- изкуствовед

Филмът „Вибрации на душевността“ е документален разказ за живота и творчеството на художничката Васка Попова-Баларева (1902 – 1979 г.), и е създаден по повод 120-годишнината от рождението й. Той припомня историята на изобразителното изкуство у нас през бурните години на 20 век и разказва за съдбата на софийската интелигенция по времето на комунистическа България. Художничката създава редица портрети на артисти, музиканти, на свои колеги-художници, които стават участници в неформални творчески обединения и така картините й се превръщат във визуална летопис на времето. И днес една от известните й картини „Портрет на млада дама“ виси на стената в кабинета на министъра на културата на Автрия, а нейното творчество краси изложбените зали на Националната и Софийската градска художествени галерии, музеят „Земята и хората“, както и художествените галерии в Русе, Бургас, Велико Търново и Шумен.

Валентина Фиданова-Коларова
Валентина Фиданова-Коларова е завършила кино и тв режисура в НАТФИЗ през 1998 г. Преподавател е в НАТФИЗ, доцент в кинофакултета. Автор е на четири книги, сценарист и режисьор на тв предавания, документално и игрално кино. Носител на няколко престижни награди от международни фестивали. Последна награда за филма ПАРЦАЛЕВ – Златен ритон 2020 г. Член е на Асоциацията на преподавателите по изкуства, член на СБФД, СБЖ, СБП.

ФИЛМОГРАФИЯ
(2017) Призвание – актриса
(2019) Отвъд скока
(2020) Парцалев
(2021) Болестта на царете

Назад