Анатомия на едно падане

2023, Франция, 150 минути, игрален, драма, криминален

Режисьор: Жюстин Трие
Сценарист: Жюстин Трие, Артур Арари
Оператор: Симон Беауфил
В ролите: Сандра Хюлер, Самуел Тайс, Суон Арло, Джени Бет
Продуцент: Мари-Анже Лусиани, Давид Тион

Сандра, Самюел и синът им Даниел, който е с увредено зрение, живеят в отдалечен планински район. Самюел е открит мъртъв извън дома си, а при разследването на смъртта му се появяват съмнителни обстоятелства. Сред цялата тази несигурност неговата съпруга Сандра е обвинена. Дали наистина Самюел е жертва на убийство или се е самоубил? Година по-късно синът им Даниел посещава процеса срещу майка си, който се оказва същинска дисекция на отношенията между родителите му.

Полицейски психологически трилър, прераснал в съдебна драма. Прецизната режисура показва, че и в най-добрите наглед семейства се крият сериозни драми и проблеми. Майсторски направен филм с чудесна актьорска игра. Почти единодушна „Златна палма” – и от журито, и от критиците, и от публиката.


Жюстин Трие

Жюстин Трие е възпитаничка на Парижкото национално училище за изящни изкуства. Оттогава тя режисира няколко филма, занимаващи се с мястото на индивида в групатa: „Sur place“(2007) е заснет точно в средата на студентския протест през 2006 г.; „Solférino“ (2009) е заснет по време на президентските избори във Франция през 2007 г.; в следващия си проект, „Two ships“ (2012), Жюстин Триет разказва стряскащ разказ за живота в бедняшки квартал в Сао Пауло и филмът събира множество награди от международни фестивали. Първият ѝ игрален филм „Age of panic“ (2013) е умела смесица от документален филм (пет години след „Solférino“ (2009), тя записва второто гласуване на френските избори за президент на живо по улиците на Париж) и фантастика (кризата, преживяна в същия този ден от разведена двойка). „Age of panic“ (2013) е признат от повечето критици като една от най-добрите творби на новата вълна френски режисьори.

Филмография

2023 – Anatomy of a Fall 
2019 – Sybil 
2016 – In Bed with Victoria
2013 – Age of Panic
2012 – Two Ships
2010 – Des ombres dans la maison

Фестивали, награди и номинации

2024 – Oscars – Best Screenplay
2024 – BAFTA Film Awards – Best Screenplay
2024 – Golden Globe – Best Screenplay
2023 – British Independent Film Awards – Best International Independent Film
2023 – Cannes Film Festival – Palme d’Or
2023 – César Awards – Best Director
2023 – César Awards – Best Original Screenplay