АЛИ ДЖАБЕРАНСАРИ


Роден е през 1981г. в Техеран, Иран. Като тийнейджър се мести във Ванкувър, Канада. Учи компютърни науки в университет, а през 2007г. посещава уъркшопите на световноизвестния режисьор Аббас Киаростами в Техеран и решава да се отдаде на страстта си, започвайки да прави филми. Мечтата му се превръща в реалност, когато е приет в магистърската кинопрограма в лондонското филмово училище. Дипломира се през 2011г. като режисьор и монтажист. Неговият късометражен филм „Аман“ е удостоен с Наградата Cine + на Фестивала „Премиер план” в Анже, Франция и Наградата за Най-добър студентски филм в на Филмовия Фестивал в Лисабон и Ещорил.

Дебютният му пълнометражен игрален филм „Падащи листа“ през 2013г. е представен на Световния филмов фестивал в Монреал и печели Наградата „Федерико Фелини” за Най-добър международен дебют на Международния филмов фестивал Тибурон в Калифорния, САЩ.

Неговият втори игрален филм „Техеран: Градът на любовта” е представен на Филмовия фестивал BFI в Лондон, след което е представен на много филмови фестивали в Ротердам, София, Москва, Пекин, Атланта, Сан Франциско, Полша. Лентата е носител на Наградата на младежкото жури на София Филм Фест и Наградата най-добра актриса в Пекин.

Назад