АЗ СЪМ УРАГАН

2018, Италия, 101 мин. / игрален

Режисьор: Даниеле Лукети
Сценарий: Джулия Календа, Даниеле Лукети, Сандро Петраля
Оператор: Лука Бигаци
Музика: Карло Кривели
В ролите: Марко Джалини, Елио Джермано, Елеонора Данко,Франческо Геги
Продуцент: Марко Кименц, Джовани Стабилини, Рикардо Тоци
Продукция: Катлея/Бартълбайфилм

Нума Темпеста (буквално Нума Бурята) е финансист, управляващ капитал от милиард и половин евро, живеещ в огромния си и пуст хотел, пълен с легла, в които не успява дори да мигне. Героят притежава пари, харизма, перфекционист е в работата и е без скрупули. Един ден обаче трябва да „плати сметката“ – заради стар случай с укриване на данъци, се налага да прекара година, полагайки общественополезен труд в център за приемни грижи. И така, могъщият Нума трябва да бъде на разположение на онези, които са „на края на опашката“, които не притежават нищо. Сред тези герои е и Бруно – млад баща, който посещава центъра заедно със сина си след като е претърпял финансов крах. Изглежда, че срещата им ще даде и на двамата възможност за своеобразно „прераждане“ в духа на добрите чувства и създаването на приятелство. В историята обаче са намесени и парите (както и група бездомници, които между морала и парите, са склонни да предпочетат второто). Като в най-добрите филми на режисьора Даниеле Лукети, накрая ще трябва да се запитаме: кои са добрите, ако изобщо ги има?


ДАНИЕЛЕ ЛУКЕТИ
е италиански режисьор и писател, роден в Рим, Италия. Той дебютира като асистент-директор във филма „Краят на Множеството”. Първият филм на Лукети като режисьор е „Случва се утре“ /1988/, който спечели Наградите на Давид Ди Донатело за Най-добър дебютиращ филм и се спомена на Филмовия Фестивал в Кан. Той е добре познат с филмите си – „Човекът Да“, „Брат ми е единствено дете“ и „Нашият живот”, който беше единственият италиански филм, избран за Официалната конкурсна програма на Филмовия Фестивал в Кан /2010/. Лукети е режисирал редица документални филми и реклами.

ФИЛМОГРАФИЯ
2019 Моменти на щастие / Moments of Pleasant Happiness
2018 Аз съм ураган / I am Tempesta
2015 Наричайте ме Франциск / Call Me Francesco – The Pope
2013 Щастливи години / Those Happy Years

ФЕСТИВАЛИ & НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ
2018 Филмов Фестивал Кан – Номинация Награда Синефондейшън / Пиер Лоренцо Пизано
2018 Италиански Международен синдикат на Филмовите журналисти – Номинация Сребърна лента – Най-добър комедиен актьор / Марко Джалини

Назад